Vinkkejä yhdistyksille


Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys oli ensimmäisten yhdistysten joukossa Suomessa hakemassa ympäristötukia perinnebiotooppien hoitoon. Olemme vapaaehtoisesti toimineet koekaniineina ja raportoineet tukeen liittyvistä ongelmista Maaseutuvirastoon ja Maa- ja metsätalousministeriöön ja olleet sitä kautta kehittämässä tukisysteemiä joustavampaan suuntaan.

Matkan varrella on havaittu, että tiettyjä asioita kannattaa muistaa jo alkumetreillä. Tässä vinkkejä yhdistyksille, jotka harkitsevat samaan rumbaan ryhtymistä:

19Kaikille tukilohkoille olisi syytä saada tukisopimukset alkamaan samaan aikaan, eli samanaikaiset vuokrasopimukset. Meillä se ei ollut mahdollista, mistä johtuen meidän vuokrasopimuksemme ovat eri mittaisia ja tukisopimukset samoin päättyvät eri vuosina.

  • Yhdistys voi edistää maisemanhoitoa myös hakemalla tukea yksityishenkilöiden kanssa yhteistyössä. Tällöin vastuunjakoa on hyvä sopia ja selventää yhteistyösopimuksella heti tukea haettaessa.
  • Muistakaa pitää hallituksen kokous hyvissä ajoin ennen kesäkuun loppua (jos ei-tuotannollisten investointien tukihakemus) tai ennen huhtikuun loppua (jos erityisympäristötukihakemus), jotta pöytäkirja ehditään tehdä valmiiksi ajoissa (se tarvitaan liitteeksi) ja jotta mahdolliset mustat aukot saadaan selvitettyä
  • Vastuuhenkilöitä kannattaa olla varmuuden vuoksi useampia kuin yksi – sairastumisten, muuttojen ym. takia
  • Tukiasioita kannattaa avoimesti tiedustella ELY-keskuksen käsittelijöiltä: he tietävät parhaiten tukiasioista. Puhelinsoitto voi selventää monta epäkohtaa käden käänteessä.
  • Kunnan maataloussihteerille yhdistysten tukiasiat voivat olla uuden uutta – kannattaa varautua väärinkäsityksiin. Silloinkin on hyvä olla suoraan yhteydessä ELY-keskukseen, jossa yhdistysasiat ovat ehkä paremmin tiedossa.
  • Kunnan maataloussihteeriltä saattaa tulla keväällä postitse mm. kasvulohkolomakkeita ja muita viljelijän tukipapereita. Ei kannata säikähtää, vaan kysyä neuvoa sekä ELY-keskuksesta että maataloussihteeriltä.
  • Ei kannata ahnehtia hommia, joita ei jaksa hoitaa. Realismia peliin! Kannattaa kuunnella myös yhdistyksen skeptikkojen mielipidettä.
  • Ei sitten kuitenkaan kannata olla liian varovainenkaan. Kunhan paperitöistä on selvitty ja tuki juoksee tilille vuosittain, pitää vain muistaa hoitopäiväkirjan ja kirjoittaminen – ja tietysti hoitaa suunnitelman mukaiset hoitotyöt. Talkoot ovat yleensä mukavia tapahtumia.

 


niittokone