Talkoot


Perinnemiseman hoito kannattaa, sen voivat luvata kaikki Kotiniityn kunnostuksiin osallistuneet talkoolaiset!

Jotta talkooväki tulisi seuraaviinkin talkoisiin, on kuitenkin syytä pohtia muutamat asiat ennakkoon:

Sitoutuminen

Usein käy valitettavasti niin, että ensimmäisissä talkoissa väkeä on kuin Vilkkilässä kissoja, mutta muutaman vuoden kuluttua kukaan ei oikein enää ehdi mukaan ja homma kaatuu muutaman aktiivisimman niskaan. Siinä sitten niska limassa talkoillen voi alkaa kaduttaa, että hommaan on ikinä ryhtynyt. Kannattaakin varmistaa, että aidosti sitoutuneita on. Esimerkiksi hallituksen väkeä tai lähistöllä asuvia ihmisiä kannattaa sitouttaa hoitoprojektiin. Yhden ihmisen innon varaan ei kannata hommaa rakentaa, 2-3 vakavasti sitoutunutta on jo huomattavasti parempi.

Kyläyhdistykset ja muut paikallisyhdistykset ovat oikein oivallisia hoitotöiden tekijätahoja. Kun saa tehtyä hyvää työtä asuinympäristössä, siitä pääsee sitten nauttimaan vaikka päivittäin loppuvuoden ajan. Esimerkiksi lammasaitauksen rakentamistalkoisiin ei välttämättä kulu kuin yksi päivä kunnon porukalta, ja sitten saadaan hyötyä ja iloa moneksi vuodeksi!

Ajankohta

Jos aikoo hakea kohteelle ympäristösopimusta eli tukirahaa, homma on hoidettava tai tulee takaisinperintöjä. Se olisikin kaikkein kurjin palkka alkuvuosien innokkaalle työlle. Kannattaakin kohdentaa hoitotyöt sellaiseen ajankohtaan, jolloin väkeä on mahdollista saada paikalle. Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys on perinteisesti järjestänyt talkoita Kotiniityllä Lankalauantaina pääsiäisen aikaan, ja se on osoittautunut aika sopivaksi ajankohdaksi. Mutta talkoiden ajankohta riippuu tietysti hoitotöistä.

Pidä huolta, että nämä asiat ovat kunnossa jokaisissa talkoissa:

  • Talkoovakutuus! Huolehdi, että järjestävällä taholla on voimassa oleva talkoovakuutus. Se ei maksa montaa kymppiä vuodessa, ja se kannattaa. Perehdy myös vakuutuksen sisältöön.
  • Ensiapulaukku paikalle. Kaiken varalta.
  • Jos on kesä ja aurinkoa niin aurinkovoiteitakin ja OFFiakin voisi tuoda.
  • Työjohtaja. Jokaisissa talkoissa tulee olla yksi työnjohtaja, joka tietää, mitä pitää tehdä, ja joka tietää, mitä kukakin tekee. Työnjohtajan ei tietenkään tarvitse itse osata kaikkia työvaiheita. Nimetkää talkoisiin työnjohtaja, jolla ei välttämättä kannata olla kovin montaa omaa työtehtävää talkoissa. Tärkeämpää on huolehtia että kaikki hommat toimivat.
  • Työtehtävien ennalta suunnittelu. Työnjohtaja ja muu suunnittelutiimi pääsevät talkoopäivänä helpommalla, kun jo etukäteen on mietitty työtehtäviä. Talkoolaisia voidaan jakaa jokaisen taitojen mukaan erilaisiin ryhmiin, jolloin jokaisella on jotain tekemistä.

No niin, kyllä näillä jo alkuun pääsee! Sitten vaan mukaan joustavaa mieltä, sillä kaikki ei aina mene kuin Strömsössä, suunnitelmia ehkä pitää muuttaa lennossa. Se ei ole niin kamalaa, jos on asenne kohdallaan!

19Ai niin, yksi vielä:

  • Huolehtikaan, että paikalla on joku, joka varmasti tunnistaa kaikki tarvittavat puut, pensaat ja muut kasvit! Ennen talkoita voidaan vaikka järjestää pieni tutustumisretki koko alueeseen, ja siinä samassa voidaan merkittävät kasvilajit opastaa koko talkooseurueelle.