Hoitotyöt 2007 – 2010


Kevät 2007

Heti Kotiniityn hoidon suunnittelun alkuvaiheessa oli selvää, että hoitotyöhön tarvittaisiin ennemmin tai myöhemmin laidunväkeä. Ensimmäisenä haaveiltiin naudoista, ja mieluiten kyytöistä. Myöhemmin pohdittiin, että ehkä lampaat olisivat ehkä kuitenkin helpompia. Alkuvaiheen hoitotavoiteeksi  asetettiin alkuraivaus, jonka jälkeen aloitettaisiin laidunnus.

Kotiniityllä esiintyvä rauhoitettu perhonen pikkuapollo asetti hoitotöille lisähaastetta: sitä ei sitten missään nimessä saa hävittää alueelta! Pikkuapollon takia hoitotoimien vaikutusta tuleekin erittäin huolellisesti seurata. Jos laidunnus vähentää perhosen esiintymistä, siitä pitää luopua.

Helmikuu 2008

Alueen hoito aloitettiin raivaustalkoilla helmikuussa 2008, jolloin kaadettiin pusikkoa pois alueen upeimman keto-osan reunuksilta. Paikalta löytyi samalla suuri määrä rojua ja rompetta, joita vuosien saatossa oli sinne ei-kenenkään maalle kuljetettu. Pakastimen raato, sängyn jouset, kengän pohja, lastulevyä ja astian ja lasin palasia löytyi jos jonkinlaisia. Raivaukset tehtiin talkoilla. Mukana oli yksi moottorisahuri ja useita oksien kantajia. Oksat poltettiin läheisellä pellolla. Paksuimmat rungot otettiin talteen polttopuiksi.

Huhtikuu 2008

Huhtikuun alkupäivinä päätettiin kokeilla kulotusta Kotiniityn avoimella kaakkoisreunalla. Kulottamalla päästiin eroon paksusta heinästä, joka niittyä peitti. Kulotuksen jälkeen niitty alkoi pian viheriöidä, ja sinne ilmestyi uusi laji: nurmikohokki. Sen siemenet olivat todennäköisesti odottaneet maaperässä ympäristön avoimuutta, jota saatiin kerralla rutkasti kulotuksen avulla.

Heinäkuu 2008

Heinäkuussa avoin niitty niitettiin Lounais-Suomen ympäristön niittokoneella ja heinät nostettiin seipäille kuivumaan.

Kevät 2009

Keväällä 2009, kun koko Kotiniitty oli saatu Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen hallintaan ja tukisopimukset tehtyä, pidettiin isot raivaustalkoot. Lankalauantain talkoissa kaadettiin kolmen moottorisahurin voimin puita ja pensaita ja lisäksi talkoisiin osallistui useita oksien kantajia. Oksat haketettiin yhdistyksen omalla hakettimella. Lehtipuuhake on sopivaa puutarhaan käytettävää katemateriaalia, ja hakekasoista päästiin eroon käden käänteessä, kun niistä ilmoitettiin puskaradiolla ja sattumalta paikallislehdessä: ”Tulkaa hakemaan ilmaista haketta puutarhaan!” Kasat hävisivät parissa päivässä. Lankalauantain talkoiden illalla päätettiin avoin niitty kulottaa toistamiseen, tuloksena oli musta maa, joka alkoi muutaman päivän jälkeen jo hienosti vihertää.

Heinäkuussa pidettiin taas niittotalkoot. Heinät nostettiin seipäille ja ne poltettiin kasoissa syksyllä.

Syksy 2009

Syyskuussa 2009 järjestettiin vielä toiset raivaustalkoot, jolloin puuta kaatuijälleen hurjaa vauhtia. Suuri osa Kotiniitystä kun oli päässyt pahasti pusikoitumaan. Mm. ranteen paksuista haapaa oli lähes joka paikassa. Koska seuraavassa vaiheessa aluetta laidunnetaan lampailla, ei haavan vesomisesta tarvitse murehtia: haavan vesat ovat lampaiden herkkua!

Helatorstai 2010

Helatorstaina järjestetiin Kotiniityllä aidanrakentamistalkoot. Lammasaidanteon ammattilaiset, Katja ja Alar Sikka olivat meitä opettamassa. Ennen aidan rakentamista kiersimme talkoojoukon kanssa tulevan aitauksen ympäri ja katsoimme aitalinjojen paikat. Tähän kohtaan jää aitauksen ulkopuolella aholattakoille laiduntamatonta ahopukinjuuriketoa. Talkoiden lopuksi Alar Sikka näytti meile oivan keinon, miten tehdä helposti siirrettävä aita. Salaojaputki maahan ja tolppa siihen ja avot, portin kohdalta on helppo nostaa useammin tolpan matkalta aita sivuun tarpeen tullen. Illan päätteeksi osa porukasta lähti vielä läheiseen notkoon katseleemaan kauniita maisemia, auringonlaskua ja hurjan kaunista jokinotkon kevätaspektia.

Kesä 2010

Kesällä 2010 tulivat lampaat jatkamaan ihmisten aloittamaa työtä. Lampaat kirmasivat Kotiniitylle jussin päivän alla 22.6.2010. Lampaita ravaa kotiniityn maisemissa 7, 4 ruskeaa ja 3 valkoista, johtajauuhen ollessa valkoinen Iines, muut aikuiset ovat Tytti ja Kukka. Kesäkuun 28. pv kotiniityn laidalla lensi 1 kpl karttaperhosia. Laji on levittäytymässä Suomessa.