Hoitotyöt 2011 – 2014


Tammikuu 2011 – Kesäkuu 2011

Vuodenajat kuluvat sukkelaan: tässä kimaraa kotiniityn joistakin hoitotoimista ja tunnelmista puolen vuoden aikana. Tammikuussa kotiniityn peitti vahva lumikerros, jota riitti vielä 08.04. Ensimmäiset kevään talkoot siirrettiinkin 23.4. Tällöin kaadettiin taas kotiniityltä haapoja ja koivuja ja alueen yleisilme on muuttumassa hakamaisemmaksi. Pikkuapollon lento alkoi 31.05 ja kesäkuun alkupäivinä lennossa oli kotiniityllä parhaimmillaan 7 yksilöä samaan aikaan. Ruisrääkkä räksyttää välillä kotiniityllä ja välillä kotiniityn alapuolisella heinäpellolla ja kultarinta oli tuli toukokuun lopussa niityn reunapuskiin. Muita viehkoja lajeja alueella ovat kuovi, punavarpunen, pikkulepinkäinen ja satakieli. Lammaslaidunnukset tulokset näkyvät kotiniityllä heti myös kasvilajistossa; kulttuuriperenna -unikko on lisääntynyt, samoin nurmilaukkaa on tullut lisää ja mäkitervakkoa.

Helatorstai oli heleä, sillä upeana yllätyksenä Kimmo löysi tarkkasilmäisenä kotiniityiltä kaksi noidanlukkolajia 1kpl kutakin kuivilta huopakeltanolaikuilta kalliokedolta. Lajit olivat ketonoidanlukko ja todennäköisesti saunionoidanlukko (?). Asiaa mainostettiin jo Salon Seudun Sanomissakin sunnuntaina 05.06. Molemmat ovat varsin harvinaisia ja pienikokoisia saniaisia, saunionoidanlukko uhanalainen laji. Vuosi on todennäköisesti oikullisten noidanlukkojen esiintymiselle hyvä, koska Laitilastakin oli Kimmolta paljon uusia havaintoja. Noidanlukkojen uskotaan hyöytyvän lammaslaidunnuksesta (lampaan lanta, matalaksi syöty ruoho). On tosi hienoa että yhdistyksen nimikkokasvia kasvaa sen kotiniityllä !

Huhtikuu 2012

Vuoden 2011 loppu meni lampaiden hoidon osalta hyvin, 6 lammasta pääsivät kotiin lokakuussa. Kotiniityllä kävi v. 2011 useita vierailijaryhmiä mm. yhdistyskoulutusporukka, perinnemaisemaprojektilaiset, kansalaisopiston porukat yms ja hoitosanomaa saatiin vietyä hyvin eteenpäin. Ylimääräistä työtä loppuvuodesta aiheutti Tapani-myrsky.

Kotiniityn talkoopäivä 07.04.2012 oli onnistunut niin säiden kuin töidenkin puolesta. Hakamaa verhoutui koko aurinkoisen lankalauantaipäivän ajaksi savuverhoon kun parhaimmillaan toistakymmentä talkoolaista puuhasi alueella, poltellen lähinnä Tapaninpäivän myrskyn kaatamia puiden oksia. Illemmalla intouduttiin vielä kaatamaan muutama haapakin niityn etelälaidalta. Kotiniitty siistiytyi taas kertaheitolla mahtavasti ja muuttuu pikkuhiljaa hakamaiseksi !

Huhtikuu 2013

Keväällä 2013 järjestettiin perinteiseeksi jo tässä vaiheessa muodostuneet Lankalauantain talkoot, jossa jatkettiin alueen ylläpitoraivausta.

2014